Konečně je za námi vánoční spěch, honba za dárky i chutná, leč poněkud těžká sváteční jídla. Proto doufáme, že jste všichni měli čas přemítat nad uplynulým rokem a nad plány do toho nadcházejícího.
Někteří si rádi dáváme předsevzetí, jiní si klademe cíle a někdo prostě do nového roku vpluje a nechá se unášet. Jedno je však jisté – obecně platí, že každý rád využívá příležitost nového začátku s čistým štítem a snaží se být lepší verzí sebe sama. Máme v úmyslu víc sportovat nebo číst, možná víc pracovat, ale vrcholným cílem je pro všechny určitě štěstí a pocit zadostiučinění.
Jak jinak zlepšit mínění o sobě než žitím ve větší harmonii s přírodou a vědomím, že náš životní styl neškodí ani lidem, ani zvířatům, ani prostředí okolo? Někdy jde slovo „udržitelnost“ těžko uchopit, ale tuto harmonii nejlépe vystihuje. Naštěstí existuje spousta možností na místní úrovni, jak se pokusit udržitelnosti dosáhnout.
Zde nabízíme 3 doporučení do nového roku:
- Změňte jeden zvyk každý měsíc. To lze vztáhnout na cokoliv, co děláte: můžete se zamyslet nad jedním vaším každodenním jídlem, vyhledat si o něm informace a pak ho nahradit bezobalovou verzí nebo variantou z etických zdrojů. Například ovesné vločky ke snídani můžete přestat kupovat v plastovém sáčku ze supermarketu a místo toho si pro ně chodit do blízkého bezobalového obchodu. Níže najdete náš soupis udržitelných zvyků na každý měsíc roku 2018. Naštěstí jsou všechny udržitelné alternativy v Praze shrnuté ve skvělém rejstříku Greenglasses. Když to vydržíme, můžeme na konci roku vést dvanáctkrát udržitelnější život než teď a to vůbec není špatné 🙂 K velkým změnám malými kroky!
- Vytvořte si informační bublinu. Začněte sledovat pár facebookových a instagramových stránek místních udržitelných firem a neziskovek. Jejich bystré algoritmy okamžitě pochopí, že se o téma začínáte zajímat, a doporučí vám víc stránek a námětů ke čtení, včetně společenských akcí, které můžete navštívit – jako třeba naše Večery udržitelnosti (zde ten prosincový na téma hospodaření bez odpadu a další večery budeme organizovat brzy!). Znova doporučujeme prohledat rejstřík Greenglasses; jistě bude, čím se tam inspirovat.
- Jednejte udržitelně a mluvte o tom. Dovolte vaší rodině, kamarádům a kolegům, aby se dozvěděli o drobných krocích, které podnikáte. Ať už ústně, nebo skrze příspěvky na sociálních sítích, pokud vám vyhovuje spíš tohle. Nevnucujte své změny jiným, jen je nechte se inspirovat vaším postojem. Někteří možná budou změně odolávat nebo se dokonce pokusí vás demotivovat, ale časem pochopí, proč se angažujete a třeba se i časem přidají. Jinak se radši soustřeďte na lidi, kteří vás podporují, jsou otevření a chtěli by se o udržitelnosti dozvědět víc nebo pro ni přímo něco dělat. Nikdy nevíte, komu posloužíte jako vzor a příznivé změny, které přinášíte, tím ještě umocníte 🙂
Nevíte, kde začít? Proklepněte si naše nápady na rok 2018:
Leden je měsíc nových začátků, ale taky se tehdy vracíme do práce, překonáváme „postholiday blues“ a přežíváme temné a chladné dny. Tak začněme jednoduchým úkolem: vyhledejte si, jak na správné třídění odpadu a začněte s ním nebo ho dělejte lépe. Stačí vám tři koše a půlhodinový rychlokurz. Doporučujeme tento článek od Organic Authority a krátké video.
Snad v únoru trochu dobijeme energii. Vypadá to na správný čas k tomu, prozkoumat bezobalové dodavatele jídla, jež kupujete nejčastěji. Rázem vám ubude odpadu, nebudete muset tak často ke kontejnerům na recyklaci a méně plastu taky skončí v naší krásné přírodě. Zde jsou nejlepší dostupné bezobalové obchody v Praze a mezi nimi Bezobalu a Nebaleno.
Březen je měsíc, kdy se vesele loučíme se zimou, a mohla by to být bezvadná doba k myšlenkám o způsobu výroby našeho oblečení. Vybírejte si oděvy, boty a doplňky pocházející z etické produkce a užívejte si materiály bez chemikálií a úžasně lehké svědomí! Jestli si myslíte, že je výroba vašeho ošacení spravedlivá a morální, možná by vás zaujal tento článek z The Guardian. Jestli už pravdu znáte, přeskočte fázi skličujícího prozření a rovnou začněte jednat. Výborná možnost je sledovat facebookovou stránku SLOU Fashion a nenechat si ujít jejich obvyklý březnový Den udržitelné módy a další události, pořádané zpravidla na skvělých místech alternativní pražské scény, kde poklábosíte s podnětnými návrháři!
V dubnu rádi přivítáme velikonočního zajíčka, ale co takhle s ním přivítat i nápady, jak o Velikonocích omezit odpad? Předpokládáme, že tou dobou se již vyznáte v nákupech bez obalu a recyklaci, takže tentokrát je šance vzít v potaz kompostování. Zajistěte, aby všechen váš kompostovatelný odpad putoval do jednoho z míst, která Kokoza zvýrazňuje na své mapě.
Květen je slunečný měsíc výborné, přirozeně vypěstované zeleniny a ovoce. Nikde vám víc nezachutná než na farmářských trzích! Navíc je u těchto plodin větší šance, že byly produkovány bez ničení půdy, chemikálií a týrání zvířat na rozdíl od industriálního zemědělství, které zpravidla plní prodejní plochy supermarketů. Nejlepší čas na to, nakupovat eticky a u místních dodavatelů! Podívejte se na farmářské trhy a jim podobné obchody v Praze.
Od června do nás vstupuje letní nadšení a snažíme se uniknout z velkoměst do přírody a na krátké výlety ještě před delší srpnovou dovolenou. Teď se můžeme zamyslet nad způsoby dopravy a uchýlit se ke skvělému systému MHD, jejž Česká republika nabízí. I když si na něj místní často stěžují, máme tu úžasnou vlakovou a autobusovou síť, která nás rychle a za levný peníz přepraví do všech koutů a kterou smí mnohé západní země nanejvýš zpovzdálí obdivovat. Než naskočíte do auta, mrkněte na IDOS (ideálně mobilní aplikací) a možná si zvolte radši vyhlídkovou jízdu vlakem přes malebné kopce a krásné vesničky.
V červenci je čím dál větší vedro a někdy na to zabírá jen vychlazené pivo nebo ledová káva. Co kdybyste si je odmítli koupit v kelímku na jedno použití nebo si k nim nenechali přidat zbytečné umělohmotné brčko? Vypadá to jako maličkost, ale ve skutečnosti jde o odpad nerozložitelný v přírodě a toxické látky z něj mohou nevědomky pozřít zvířata, která by zase měla představovat potravu pro nás. O tom nemusíte číst tlusté knížky, stačí se naučit říkat NE nepotřebným plastům, být si vědom zbytečného odpadu a jednoho dne prodejci začlení víc etických alternativ do své nabídky. Jen si o to musíme říct. Rychlé řešení je nosit s sebou hrnek KeepCup, můžete si ho přizpůsobit podle sebe a bavit se tím!
Srpen je čas zaslouženého odpočinku, čas k cestování a objevování, čas k dobití baterek. Nejšťastnější volbou k tomu je udržitelné cestování a naštěstí už poskytovatelé ubytování a restaurace zahrnují toto pojetí víc a víc do svých nabídek. Nejjednodušší věc, kterou můžete dělat, je nakupování u místních a etických producentů, ať už jdete kamkoliv, a navštěvování malých obchodů a restaurací. Tím vracíte něco komunitě, která vás zrovna hostí, a možná dokonce lépe zakusíte tamější kulturu a vstoupíte s ní do zajímavé interakce, o což by konec konců mělo v cestování jít. Více rad v tomto článku od Green Global Travel.
V září se vracíme do práce nebo školy (či naše děti tak činí) a znova nakupujeme, takže dostáváme příležitost chovat se udržitelněji. Snižování spotřeby papíru a využívání digitálních technologií na poznámky představuje snadnou změnu. Pokud se nevzdáváme papíru z nostalgie (všichni jsme toho oběťmi), máme stále báječné možnosti na lokální úrovni.
Říjen přichází v podzimních barvách a můžeme nabrat inspiraci k dalším udržitelným rozhodnutím. Studenější, ale stále příjemné počasí je jedinečná příležitost k poznání nových restaurací a proč nezkusit ty, kde se vaří z místních surovin a kterých v Praze najdete habaděj? Mohlo by to taky být bezvadné období ke snížení spotřeby masa a k tomu, abyste se zamilovali do zeleniny sezónních menu. Nejenže to zmenší uhlíkovou stopu chovu zvířat na porážku, ale taky budeme díky tomu zdravější!
V listopadu už se přepínáme do pohodovějšího režimu a je to správná doba k tomu, abychom zpomalili, ještě než vánoční honička opět propukne. Takže můžeme trochu bádat, např. zhodnotit činnost svého zaměstnavatele z hlediska udržitelnosti a porovnat ji s ostatními společnostmi. Když se rozhodnete pracovat ve firmě, která se z podstaty chová udržitelně, není to jen věcí etiky, ale věcí určitého profesního zdraví. Ačkoliv mohou být velké změny mimo dosah nás jednotlivců, stále je velmi dobré tušit, jak si firmy počínají, abychom si moudře vybírali jako spotřebitelé, přizpůsobili tomu představu o své práci snů a dokázali poradit jiným lidem. Užitečný zdroj informací je Sustainability Disclosure Database.
Máme tu zase prosinec a další rok proletěl kolem nás. Ale skvělou zprávou je, že jsme zvládli uskutečnit už tolik změn! A nebylo to vůbec těžké ani časově náročné 🙂 Za své nové udržitelné návyky si zasloužíme pauzu, abychom získali čas myslet na naše blízké a připravit jim dokonalé svátky. Už jen když projdeme vánočním a silvestrovským ruchem s našimi nově získanými zvyky, bude to mít obrovský dopad, vzhledem k ohromné spotřebě, která se v tomhle ročním období odehrává. Nákup eticky vyrobených dárků naší rodině a kamarádům, servírování místního a bezobalového jídla na sváteční stůl, správná recyklace a kompostování nutného odpadu, to vše bude mít velký příznivý dopad a bude to nejlepší oslava našeho přátelství s udržitelností, a tedy také s vlastním zdravím, životním prostředím a naší komunitou!
Autorka: Agnes Tolescu